lördag 6 maj 2017

Yrkeslärarprogrammet

För den som vill bli yrkeslärare på gymnasieskolan är yrkeslärarprogrammet den anvisade utbildningsvägen. Yrkeslärarprogrammet är precis som KPU en utbildning på 90 högskolepoäng där man läser 60 hp utbildningsvetenskaplig kärna och 30 hp VFU. Skillnaden i vad som ingår i utbildningen verkar vara minimal och handlar i så fall mest om de speciella krav på undervisning, bedömning och betygssättning som finns i yrkesämnen.

Den stora skillnaden är i stället vilka som kan antas till utbildningen. För yrkeslärare finns inga formella krav på tidigare högskoleutbildning utan i stället ska man ha validerad erfarenhet och kunskaper som man skaffat sig både genom studier och arbetslivserfarenhet. Kraven verkar medvetet vara väldigt luddigt formulerade och det är upp till det utbildande lärosätet att bedöma om du är behörig eller inte. Så här står det till exempel om yrkesämnet dator- och kommunikationsteknik:

"Specialiserade kunskaper (erfarenhetsbaserade och teoretiska) om datorsäkerhet och om uppbyggnad och funktion hos datorer, dator- och kommunikationssystem samt olika typer av nätverk.

Förmåga att såväl självständigt som tillsammans med andra planera, utföra samt identifiera resurser för att utföra specialiserade arbetsuppgifter (utifrån de fastställda säkerhets-, kvalitets- och miljökraven) inom installation och underhåll av hård- och mjukvara samt inom arbete som rör dator- och kommunikationssystem, inklusive felsökning och felavhjälpning. Förmåga att både muntligt och skriftligt kommunicera åtaganden och lösningar med uppdragsgivare och användare."


Några högskolor har tydligen gått samman och skapat en gemensam nätbaserad bedömning av erfarenheter som heter "ValiWeb" och ligger i Skellefteå. Kan eventuellt bli aktuellt för mig att skicka in mina meriter dit om inget annat funkar.

För en blivande datalärare så är det mest aktuella yrkesämnet att undervisa i dator- och kommunikationsteknik. Men om man tittar på det ämnet så är det ganska brett och innehåller förutom grundläggande kurser i datorteknik även kurser som industriell informationsteknik. Jag personligen kan nog inte säga att jag har varken formell eller reell kompetens för den kursen och därför känns det ganska långt borta att jag ska vara behörig lärare i hela ämnet. Men jag skulle gissa att det faktiskt är ett generellt problem för många lärare i yrkesämnen som är breda och ibland ologiskt avgränsade så kanske finns chansen ändå?

Vad jag förstår så finns i princip inget hinder för att först antas till och genomföra en yrkeslärarutbildning och sedan söka och erhålla lärarlegitimation även i "vissa ämnen" som programmering och webbteknik. Så slutresultatet är det samma behörighetsmässigt, det är bara antagningsförfarandet som skiljer sig. Det ska även funka tvärtom, så att den som blivit antagen till och genomfört KPU kan söka legitimation för yrkesämnen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar