onsdag 3 maj 2017

Hur många datalärare finns det?

Skolverket har faktiskt lite koll på det. Med betoning på lite då det är olika siffror som redovisas i tabell 5A respektive tabell 7. Hur som helst, enligt tabell 7 finns det 305 tjänstgörande gymnasielärare i programmering och 264 lärare i webbteknik. Av dessa har 66,6% respektive 62,5% en pedagogisk högskoleexamen och bara 45,2% respektive 34,5% är legitimerade i sina ämnen. Siffrorna på tjänstgörande lärare är naturligtvis inte samma sak som heltidstjänster så man kan nog gissa sig till att det är ett visst överlapp mellan lärare i programmering och webbteknik. Dessutom saknas de mindre "dataämnena" i tabellen. Min gissning är att det finns någonstans mellan 400 och 500 "ickeyrkes-datalärare" totalt.

Sen tillkommer "yrkesdatalärarna" på el- och energiprogrammet. Total finns där 994 yrkeslärare men det är väldigt svårt att gissa hur många av dessa som är inriktade mot dator- och kommunikationsteknik. Kanske 100-200 stycken?

Så totalt mellan 500 och 700 datalärare på gymnasiet. Det vill säga ungefär lika många som tyskalärarna eller franskalärarna på gymnasiet och något fler än lärarna i filosofi eller bild.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar