måndag 1 maj 2017

Ämneslärarutbildningar

Inlägget uppdaterat 2017-05-13 med ny information från lärosätena.

I mitt första inlägg nämnde jag "datalärarutbildning" som om det var ett reellt alternativ, men det visade ju sig att det i Sverige inte finns någon uttalad sådan utbildning. Det finns ändå några högskoleprogram som har liknande inriktning och som kan vara aktuella för den som vill bli datalärare. Jag har hittat totalt tre stycken som jag tycker verkar relevanta.

Det första alternativet jag tittat på är en ämneslärarutbildning i teknik med inriktning mot datateknik vid Uppsala universitet. Utbildningen är helt ny och i dagsläget finns det tyvärr väldigt lite information om utbildningen. Det jag lyckats förstå är i alla fall att den är på 300 hp motsvarande fem års heltidsstudier och ska ge en ämneslärarexamen i teknik och matematik, men vilken behörighet att undervisa i dataämnen på gymnasiet som den ger vet man ännu inte. Det finns inte heller någon publicerad kursplan för utbildningen där det framgår vilka datakurser som ingår så att man skulle kunna lista ut det själv, men från universitetets sida har man lovat mer information inom någon månad.

Alternativ nummer två jag undersökt är ett masterprogram i lärande och ledarskap vid Chalmers där man blir både civilingenjör och ämneslärare i matematik och teknik vid avslutade studier. Programmet är på 120 hp och som förkunskapskrav ska man ha en kandidat- eller högskoleingenjörsexamen på 180 hp. Det som ställer till det för aspirerande datalärare är dock att det även finns särskilda poängkrav i matematik och teknik. För att få börja programmet ska man ha minst 65 hp matematik, vilket man sällan har möjlighet att läsa på högskoleingenjörsprogram i data/IT eller kandidatprogram i datavetenskap ens med optimalt utnyttjande av valbara kurser. Så ska denna väg leda till att man blir behörig datalärare måste man välja program och kurser med omsorg redan från början, annars slutar det nog med att man läser betydligt mer än 300 hp totalt.

Den sista utbildningen jag hittat är KTH:s kombinationsprogram för civilingenjör och lärare på 300 hp motsvarande fem års heltidsstudier. Här finns en inriktning som heter "Matematik och Teknik, med specialisering mot Informations- och kommunikationsteknik" som ser väldigt bra ut. Jag har dessutom hört rykten om att det faktiskt utexamineras några elever från programmet varje år så det verkar inte vara en ren pappersprodukt heller. KTH har föredömligt redovisat på sin hemsida vilka kurser som ingår och vad jag kan se så är det inget tvivel om att efter examen så är man inte bara behörig i att undervisa i matematik och teknik på gymnasiet utan även i en del dataämnen. Jag har varit i kontakt med KTH och fått informationen att de naturligtvis inte kan styra över vilka ämnen Skolverket ger legitimation i men att de skickat egna rekommendationer dit för hur man tycker att behörigheterna ska bedömas. Vad de säger är att de tycker alla studenter på inriktningen ska ha behörighet i programmering, datalagring och mjukvarudesign. Med rätt val av valbara kurser ska man även kunna bli behörig för gränssnittsdesign och webbteknik. Detta trots att antalet högskolepoäng man får på kurserna inte alltid stämmer helt med Skolverkets officiella krav för vissa ämnen.

Dessa tre är de enda kompletta program för "datalärare" som jag funnit, men jag tar tacksamt emot tips om det skulle finnas några andra möjligheter jag inte vet om. Det finns naturligtvis även olika möjligheter att läsa "pedagogiken" separat, KPU, VAL och så vidare, men de tänkte jag behandla i egna bloggposter.

2 kommentarer:

  1. Zerbembasqwibo2 maj 2017 kl. 10:05

    Nu har jag läst, men ej förstått! :)

    SvaraRadera
  2. Nu jag jag läst, och är begeistrad. Fortsätt gräva!

    SvaraRadera